keskiviikko 3. syyskuuta 2008

Sonja ja meri


Elokuun ensimmäisen päivän herätys laivalla sai itse kunkin varmasti hetkellisesti hämmilleen. Oma konstattava vahtini oli mennyt nukkumaan turvallisesti kaijassa keikkuvaan laivaan. Aamulla kannelle kömpinyttä porukkaa odotti laiturin sijasta ohi lipuva Elben rantaviiva. Kun kesäkotina on Estelle, ei aina tiedä missä aamu valkenee.

Startti kohti Bergeniä ja Tall Ships Racea tapahtui siis aamun vielä valjetessa 1.8. Reilun vuorokauden joessa uiskentelun jälkeen saimme purjeet ylös Pohjanmerellä. Kerrankin oikeasta suunnasta puhaltanut mukavan navakka tuuli antoi molemmille vahdeille mahdollisuuden matkan tekoon rehellisesti purjein. Mielipiteet mukavan navakasta tuulesta tosin hieman vaihtelivat. Kilpailevan vahdin konstan tuumiessa Pohjanmeren olevan harvinaisen rauhallinen kaatoi merisairaus kiitettävän määrän kansihenkilökuntaa. Takkinsa kanssa kilpaa vihertäneen kiertuekoordinaattorimme sanoin; “Tää on ihan ku olis vuoristoradalla, täältä ei vaan ikinä pääse pois.”

Parin päivän reipas purjehdus vaati veronsa vanhalta rautarouvalta. Ennakkosuunnitelmista poiketen pysähdyimme pieneen Skudeneshavnin satamaan tekemään laivankunnostustöitä. Merellä keikkumisen sijasta plokien, litsojen ja tuuliviirien askartelu piti miehistön kiireisenä parin päivän ajan. Myös oikeasti tärkeitä juttuja, kuten saunomista ja flengausta ehdittiin harrastaa. Taisipa joku onnistua livahtamaan tutustumaan paikallisen kylän ihastuttavaan hintatasoonkin.

Nyt laiva puikkelehtii pitkin Norjan rannikkoa. Illalla pudotamme ankkurin ja jatkamme aamulla kohti Bergeniä valmistautumaan Tall Ships Raceen. Laiva saa ylleen arvoisensa juhlaliputuksen. Kiitos ahkerasti ruostetta hakanneen ja maalanneen miehistön, ei Estellen tarvitse hävetä tovereidensa keskellä. Pintapuolisen siivouksen ja kiillotuksen jälkeen sekä laiva että laivaväki ovat valmiita vastaanottamaan kiinnostuneiden laivavieraiden sankat joukot. Vastavuoroisesti Tall Ships Racen Bergenin osuus on miehistölle hyvä tilaisuus vierailla muilla laivoilla hämmästelemässä ja vertailemassa.

Bergenin Crew Paradea ja Crew Partya odotellessa,

Sonja