lauantai 20. syyskuuta 2008

Mikä liikkuu autolla, veneellä, hevosella ja helikopterilla ?

Jos ei tietäisi että Malmössa järjestetään Euroopan sosiaalifoorumi, voisi kuvitella kyseessä olevan kansalliset poliisipäivät. Poliiseja on meidän hippien turvana niin maalla, merellä kuin ilmassakin. Kyllä nyt kelpaa.

Sosiaalifoorumin startin myötä on ohjelma laivalla pyörähtänyt käyntiin. Eilinen päivä oli laivalla vilkas. Kahvila houkutteli niin ruuman foorumivieraita kuin ohitsekulkijoitakin. Ruotsalaisen Fair Trade Networkin salaattibuffet täytti pimenevän illan keskustelulla ja ihailtavan positiivisilla ihmisillä.

Hälinä vaihtui illalla Radical Sailors’ –verkoston ensimmäiseen kokoontumiseen. Inspiroiva tapaaminen jätti ilmaan paljon ideoita sekä konkreettisia päätöksiä. Kenties tulevaisuudessa näemme Estellen hengenheimolaisia niin purjelaivojen kuin ihmisten muodossa enemmänkin samassa paikassa.

Vaihtuvien vieraiden ja puhujien lisäksi laivalla asustelee erinäinen joukko pidempiaikaisia vieraita. Yksi mielenkiintoisimmista on Oaxacalainen Radio Plantónin toimittaja Nahú.

Juttutuokiot Nahún kanssa ovat antaneet varsin huolestuttavan kuvan Oaxacan tilanteesta toimittajan näkökulmasta. Paikallisradioiden juridinen tilanne on monimutkainen, sillä eri lait ovat ristiriidassa keskenään, eikä valtio juurikaan myönnä toimilupia niitä anoville radioille. Toiminnan häirintä on niin sakoin kuin laitteiston takavarikoin arkipäivää. Nahú kertoo varsinkin valtavirrasta poikkeavien toimittajien olevan vaarassa. Toimittajia ja heidän perheitään uhkaillaan. Kaksi paikallisradiotoimittajaa on jo murhattu. Vaikka ihmiset ovat peloissaan, radiotoiminta jatkuu. Nahún mukaan yhteisöradioissa on paljon voimaa ja ne ovat keino viestiä ilman sensuuria.

Etelä-Meksikon tilanteeseen perehdytään laivalla tarkemmin sunnuntaina, jolloin myös Nahú on äänessä.


Malmösta raportoi

Sonja