torstai 6. elokuuta 2009

s/v Estelle keskeytti kampanjakiertueensa / Rubén Valencia Núñezin vierailu

Uusi Tuuli ry
Lehdistötiedote 6.8. 2009
Vapaa julkaistavaksi heti


Reilun kaupan purjealus Estelle keskeytti kampanjakiertueensa:
tiedotustyö jatkuu meksikolaisen Rubén Valencia Núñezin vierailulla


Reilun kaupan purjealus s/v Estelle keskeytti Meksikon alkuperäiskansojen oikeuksia ja demokratialiikkeitä koskevan kampanjakiertueensa. Estellen liikennöiminen vaatii laivan erityistuntemusta, jota omaavaa miehistöä ei saatu kasaan aikataulusyistä. Estelle saapui kotisatamaansa tänään hieman ennen puolta päivää.

- Purjelaivan turvallinen liikennöiminen vapaaehtoispohjalta ja pienten talkookorvauksien varassa osoittautui tällä kertaa liian haastavaksi. Ihmisten on vaikea sovittaa Estelle-purjehduksia muihin aikatauluihinsa, Estelleä liikennöivän Uusi Tuuli ry:n puheenjohtaja Jyri Jaakkola harmittelee.

- Estellellä on mukana aina myös kokemattomia purjehdusoppilaita, mikä asettaa kansityön ohjaajille ja turvallisuudelle kovat vaatimukset. Tähän mennessä henkilövahinkoja vaatineita onnettomuuksia ei Estellellä ole sattunut emmekä kaipaa niitä vastaisuudessakaan.

Kiertueen aikana on ilmennyt myös jonkin verran teknisiä ongelmia. Estelle oli jäädä pois Tall Ships' Races -purjehduskisasta konevian takia Turusta lähdettäessä. Kone saatiin kuitenkin korjattua ja matka Klaipedaan ja takaisin sujui ongelmitta.

- Mitään yksittäistä kiertueen keskeyttämiseen pakottavaa teknistä syytä ei ole, mutta pientä viilattavaa löytyy aina sen verran, että runkomiehistön osaamisen ja laivatuntemuksen on oltava vankkaa, Jaakkola selventää.

Kiertueen jälkeen Estelle on jäämässä kunnostustauolle, jota on suunniteltu jo aiemmin. Tavoitteena on saada laiva valtameren ylittämiseen ja kahvilastin turvalliseen kuljettamiseen kelpaavaan kuntoon. Unelma Meksikon-matkasta elää yhä.

- Estellen ensisijainen tarkoitus on levittää tietoa ja herättää ajatuksia. Vaikka Estelle tarjoaa elämyksiä, muitakin keinoja onneksi on. Ensi viikolla Uusi Tuuli ry:n vieraana on kansalaisaktivisti Rubén Valencia Núñez Oaxacasta, Etelä-Meksikosta, kertoo Jaakkola.

Tammikuussa 2009 Núñez selvisi murhayrityksestä ja kiertää nyt Euroopassa kertomassa Meksikon kansanliikkeistä ja ihmisoikeustilanteesta. Núñez alustaa keskustelutilaisuuksia Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Myös peruuntuneisiin kiertuesatamiin, Vaasaan, Ouluun ja Kemiin, järjestetään korvaavaa ohjelmaa.


Lisätietoja:
Jyri Jaakkola
Uusi Tuuli ry:n puheenjohtaja
p. 050-5720273

Rubén Valencia Núñezin ohjelma Suomessa:
http://uusituuli.blogspot.com/2009/07/keskustelutilaisuuksia-meksikon.html

Amnesty International Núñeziin kohdistuneesta murhayrityksestä (englanniksi):
http://www.amnesty.org/en/library/info/AMR41/003/2009/en

Núñez on tiedotusvälineiden haastateltavissa Turussa 11.8., Tampereella 12. ja 13.8. ja Helsingissä 14. ja 15.8. Yhteydenotot: 050-5720273