tiistai 28. heinäkuuta 2009

Keskustelutilaisuuksia Meksikon kansanliikkeistä ja ihmisoikeustilanteesta 11.-15.8. Turussa, Tampereella ja Helsingissä

Oaxacalainen kansalaisaktivisti, Rubén Valencia Núñez, vierailee Suomessa 11.-15.8. Núñez toimii VOCAL-ryhmässä (Voces Oaxaqueñas Construyendo Autonomía y Libertad), joka tukee ruohonjuuritason itseorganisoitua kansalaistoimintaa ja alkuperäiskansayhteisöjen kamppailuja itsemääräämisoikeutensa puolesta. Tammikuussa 2009 Núñez selvisi murhayrityksestä ja kiertää nyt Euroopassa kertomassa Meksikon ja Oaxacan kansanliikkeistä ja ihmisoikeustilanteesta. Suomessa hän alustaa keskustelutilaisuuksia Turussa, Tampereella ja Helsingissä.

Kesällä 2006 Oaxacassa, Etelä-Meksikossa, käynnistyi laaja-alainen, rauhanomainen kansannousu, joka johti yleislakkoon ja Oaxacan kaupungin valtaukseen. Protestit alkoivat opettajien istumalakosta kaupungin keskustassa toukokuussa. Kun PRI-puoleen kuvernoori Ulises Ruiz yritti häätää voimatoimin opettajat kuukautta myöhemmin, paikalliset asukkaat asettuivat tukemaan heitä. Pian noin 350 järjestöä ryhmittyi muodostaakseen Oaxacan kansojen väenkokouksen (APPO). Kamppailuun yhtyivät niin opiskelijat, työläiset, kauppiaat, kuin intiaaniyhteisöt. Liike vaati korruptiosta ja ihmisoikeusloukkauksista epäillyn kuvernöörin eroa, kunnes se hajotettiin väkivaltaisesti loppuvuodesta 2006. Kansalaisaktivistien häirintä ja ihmisoikeusloukkaukset ovat jatkuneet myös tämän jälkeen.


Núñezin ohjelma Suomessa:
(Kaikissa tilaisuuksissa on tulkkaus espanjasta suomeksi.)

Ti 11.8. klo 19.00 "Ihmisoikeudet ja yhteiskunnallisen protestin kriminalisointi Meksikossa"
Kirjakahvila, Vanha Suurtori, Brinkkalan sisäpiha, Turku

- Mikä johti Oaxacan kansannousuun ja kuinka kansanliike on toiminut vuoden 2006 jälkeen? Millaista häirintää ja repressiota kansalaisaktivistit ja tavalliset kansalaiset joutuvat kohtaamaan Oaxacassa? Millainen on tilanne muualla Meksikossa?

Järjestää Uusi Tuuli ry


Ke 12.8. klo 19.00 "Ihmisoikeudet ja yhteiskunnallisen protestin kriminalisointi Meksikossa"
Kahvila Hertta, Aaltosenkatu 31-33 C, Tampere

Järjestävät Uusi Tuuli ry ja Latinalaisen Amerikan solidaarisuusverkostoTo 13.8. klo 19.00 "Itsehallinnolliset liikkeet Meksikossa"
Hirvitalo, Hirvikatu 10, Tampere

- Millaisia uusia vastarinnan ja yhteiskunnallisen itseorganisoitumisen muotoja on syntynyt Oaxacan kansannousun myötä? Millaisia ovat alkuperäiskansojen itsehallinnolliset käytännöt ja heidän vaatimuksensa itsehallinnon suhteen? Millaista liikehdintää on odotettavissa vuonna 2010, sata vuotta Meksikon vallankumouksesta?

Järjestävät Uusi Tuuli ry ja Pispalan kulttuuriyhdistys ryPe 14.8. klo 18.00 "Itsehallinnolliset liikkeet Meksikossa"
Mannerheim-Sali, Uusi ylioppilastalo, Mannerheimintie 5 A, 5. kerros, Helsinki

Järjestää Uusi Tuuli ry, Anarkistinen Toiminta ja Helsingin yliopiston A-ryhmäLa 15.8. klo 18.00 "Kansalaistottelemattomuus ja yhteiskunnallisen protestin kriminalisointi Meksikossa"
Sosiaalikeskus Satama, Kyläsaarenkatu 11, Helsinki


- Millaisessa tilanteessa kansalaistottelemattomuudesta tulee oikeutettua ja välttämätöntä? Millaisia kansalaistottelemattomuuden tapoja esiintyi Oaxacan kansannousussa ja mitä voimme niistä oppia? Millaista häirintää ja repressiota kansalaisaktivistit ja tavalliset kansalaiset joutuvat kohtaamaan Oaxacassa ja muualla Meksikossa?

Järjestävät Uusi Tuuli ry, RaPu / Latinalaisen Amerikan solidaarisuusverkosto, Hands off Venezuela ja Rauhanliitto.Núñez antaa myös haastatteluja tiedotusvälineille ja järjestöjen julkaisuihin. Haastattelupyynnöt ja muut yhteydenotot Núñezin vierailuun liittyen: Jyri Jaakkola, p. 050-5720273, kahvikassa[ät]estelle.fi.


Lisätietoa Núñezin vierailuun liittyen

Taustatietoa Oaxacan vuoden kansannoususta (suomeksi):
www.toinenmeksiko.org/kansanliikeO.html

SIPAZ-rauhanjärjestö Núñeziin kohdistuneesta murhayrityksestä (englanniksi):
http://sipazen.wordpress.com/2009/01/12/oaxaca-attempted-murder-against-a-member-of-vocal/

Amnesty International Núñeziin kohdistuneesta murhayrityksestä (englanniksi):
www.amnesty.org/en/library/info/AMR41/003/2009/en

VOCAL:in sivut (espanjaksi): http://lahaine.org/vocal/