tiistai 7. heinäkuuta 2009

Velkualla Meksikoaiheista ohjelmaa!

Tässäpä kiertuekoordinaattorin kesän ensimmäinen postaus blogiin. Mahassa on perhosia ja jännittää... sillä Velkua on Estellen kampanjakiertueen ja kirjoittajankin ihka ensimmäinen satamaosuus.

Velkuapäiville osallistuvat, olette tervetulleita tutustumaan perjantaina ja lauantaina 10.-11.7 solidaariseen Estelleen ja Meksikokampanjaan!

Reilun kaupan kahvila on avoinna molempina päivinä klo 11.-18.00. Ruumassa voi tutustua Estellen historiasta ja Chiapasin zapatistiliikkeestä kertoviin näyttelyihin. Avointen ovien lisäksi lauantaina klo 17.00 on zapatistiaiheinen nukketeatteriesitys “Leijona tappaa katseellaan”, jonka teksti perustuu zapatistiliikkeen puhemiehen Subcomande Marcosin tarinointiin.

Uupunut turistiseurue päätyy keskelle Chiapasin viidakkoa, jossa suuri demokratiakokous on juuri alkamaisillaan... Vai onko sittenkin kyseessä merirosvolaiva? Mene tiedä - kun opas/taksikuskikaan ei taida olla ihan tästä maailmasta. Perillä kohdataan mm. Vanha Antonio, joka kertoo mistä on kysymys...
On kuitenkin yksi pieni eläin joka leijonan kohdatessaan ei piittaa siitä vaan jatkaa matkaansa...


Dokumentteja Meksikon alkuperäiskansojen tilanteesta&kansanliikkeistä

Meksikossa kamppaillaan demokratian, ihmisoikeuksien ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Näytämme tästä kertovia dokumenttielokuvia perjantaina ja lauantaina. Elokuvat on tekstitetty englanniksi.

Perjantaina 10.7 klo 17.00 ”Un poquito de tanta verdad”(2007)

Dokumentti kertoo Oaxacan vuoden 2006 kansannoususta ja kansalaismedian roolista osana ruohonjuuritason liikehdintää. Vapaasti käännettynä elokuvan nimi voisi olla Aavistus jonkinlaisesta totuudesta. Kerronta pohjautuu lähes kokonaan vallattuilla media-asemilla tehtyihin lähetyksiin ja antaa äänen tavallisille ihmisille, jotka halusivat tulla kuulluksi. Palkitun dokumentin on ohjannut Jill Freidberg. Lisätietoja elokuvasta löytyy täältä.

Lauantaina klo 18.15 näytämme Chiapasin zapatistiyhteisöjen itse tekemiä lyhyempiä dokumentteja, jotka käsittelevät mm. yhteisöjen oikeutta maahan ja naisten asemaa. Dokumentit ovat Chiapas Media Projectin tuotantoa, jonka kautta Etelä-Meksikon alkuperäiskansayhteisöt tuottavat dokumentteja kertoakseen itse elämästään.

Ja mitä kaikkea Velkualle purjehtiessa tapahtui, sen voi lukea Torstin blogista.

Terkuin,
Senni