keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Vieras Meksikosta elokuussa (?), tulkkausapua + taittaja esitteelle etsinnässä

Tervehdys!

Uusi Tuuli ry on kutsumassa elokuussa Suomeen oaxacalaisen aktivistin, Ruben Valencia Nunezin. Ruben toimii VOCAL-ryhmässä (Voces Oaxaqueñas Construyendo Autonomía y Libertad), joka kannustaa kansalaisia puolustamaan oikeuksiaan jakamalla tietoa ja herättämällä keskustelua ruohonjuuritasolla.

VOCAL kuuluu myös kansanliike APPO:oon, joka syntyi vuonna 2006, kun korruptioon ja ihmisoikeusrikkomuksiin kyllästyneet oaxacalaiset valtasivat kaupungin laajamittaisilla mielenosoituksillaan useiksi kuukausiksi vaatien kuvernöörin eroa. VOCAL pyrkii säilyttämään Oaxacan vastarintaliike epähierarkkisena ja puolueista riippumattomana ja rakentamaan itsehallinnollista liikettä Oaxacassa. VOCAL tukee Oaxacan autonomisten ja vastarintaa tekevien kylien taisteluita ja on järjestänyt kulttuuritapahtumia ja mielenosoituksia.

Tammikuussa 2009 Ruben selvisi murhayrityksestä ja kiertää nyt kesällä Euroopassa kertomassa Oaxacan tilanteesta teemalla "yhteiskunnallisen protestin kriminalisointi Meksikossa". Tarkoituksena on myös solmima suhteita kansalaisjärjestöihin ja liikkeisiin täällä.

Rubenin vierailu ei ole vielä aivan varma, sillä kaipaamme tulkkeja (espanja-suomi) ja tapahtumajärjestäjiä. Joten jos tulkkaus sujuu, ilmoittautukaapa tänne Uuden Tuulen toimistoon. Näillä näkymin Ruben kävisi ainakin Turussa, Tampereella ja Helsingissä, mutta muitakin paikkakuntia voi vielä ehdottaa.

Terveisin,
Jyri Jaakkola
Uusi Tuuli ry

P.S. Uusi Tuuli kaipaa myös taittajaa Meksiko-aiheiselle esitteelleen. Kysele tarkemmin toimistolta / osoitteesta kahvikassa[ät]estelle.fi.


Lisätietoa Rubenin vierailuun liittyen

Rubeniin kohdistuneesta murhayrityksestä (englanniksi):
http://sipazen.wordpress.com/2009/01/12/oaxaca-attempted-murder-against-a-member-of-vocal/ sekä Amnesty Internationalin sivuilla

Oaxacan vuoden 2006 kansannoususta (suomeksi):
http://www.voima.fi/content/view/full/1955

Viimeaikainen esimerkki konfliktista, jossa VOCAL on tukenut kaivostoimintaa vastaan kamppailevia yhteisöjä (englanniksi):
http://sipazen.wordpress.com/2009/05/07/oaxaca-anti-mining-roadblock-in-san-jose-progreso-is-evicted-by-the-state-and-federal-police/


--
Uusi Tuuli ry / Estelle
Kirkkotie 6-10, 20540 Turku
02-2339313 Toimisto
02-2371670 Faksi
www.estelle.fi