perjantai 5. kesäkuuta 2009

Uudet tuulet ja Toinen kampanja

Uusi Tuuli ry on vastannut myöntävästi meksikolaisen zapatistiliikkeen kutsuun muodostaa "uusia keskinäisen tuen ja kunnioituksen suhteita sellaisten ihmisten ja järjestöjen kanssa, jotka vastustavat uusliberalismia ja kamppailevat sitä vastaan ihmisyyden puolesta", kuten todetaan zapatistien Kuudennessa julistuksessa Lacandonin viidakosta.

Olemme liittyneet zapatistien aloittaman "Toisen kampanjan" kansainväliseen tukijoukkoon ja osoitamme siten kannattavamme Kuudennessa julistuksessa määriteltyjä tavoitteita sekä näiden saavuttamiseksi linjattuja, rauhanomaisia ja ruohonjuuritason vuoropuheluun perustuvia keinoja.

Päätös tuli ajankohtaiseksi, sillä suunnitelma Estellen matkasta Meksikoon elää edelleen, ja luultavasti osa Estellen Meksikosta kuljettamasta kahvista tulisi zapatistiosuuskunnilta. Lisäksi useat eurooppalaiset zapatistisolidaarisuusryhmät ovat ilmaisseet kiinnostuksensa osallistua matkan järjestämiseen.

Toinen kampanja perustuu kesäkuussa 2005 julkaistuun Kuudenteen julistukseen Lacandonin viidakosta. Sen jälkeen zapatistit ja kampanjaan mukaan lähtenyt kansalaisyhteiskunta ovat rakentaneet kansanliikettä, jonka tarkoituksena on rakentaa toisenlainen politiikan tekemisen tila ja pysäyttää julkisen omaisuuden ja luonnonvarojen yksityistämisen Meksikossa. Kampanja vaatii itsehallintoa Meksikon alkuperäiskansoille, pyrkii luomaan Meksikolle uuden perustuslain, joka tekisi yhteiskunnan tasa-arvoisemmaksi taaten mm. terveydenhuollon, koulutuksen, toimeentulon ja asunnon kaikille.

Englannin- ja espanjankieliset versiot Kuudennesta julistuksesta löytyvät mm. täältä, Voiman nettisivuilta löytyy juttua Toisen kampanjan alkuvaiheista vuodelta 2006 ja zapatisteista yleensä voi lukea esimerkiksi Kepan Kumppani-lehdestä.

Kuudes julistus käännetään pikapuoliin myös suomeksi ja lisää tietoa sekä zapatisteista että Etelä-Meksikon tilanteesta yleensä on luvassa Estellen kesän kiertuetta ja siihen liittyvää nettikampanjaa varten.Uusi Tuuli ry kirjoitti 20.05.2009:

Estimados compañer@s,

Olemme pieni kansalaisjärjestö, Uusi Tuuli ry, Suomesta. Haluaisimme ilmaista tukemme Toiselle kampanjalle ja liittyä sen kansainvälisiin tukijoihin, mikäli se on vielä mahdollista.

Kiitoksia.

Ystävällisin terveisin,

Uusi Tuuli ryEZLN:n intergalaktisen komission tukiryhmä vastasi 25.5.2009:


Hyvät toverit,

EZLN:n intergalaktisen komission tukiryhmä lähettää teille suuren halauksen. Saimme viestinne ja välitämme tietonne edelleen EZLN:n tovereille, jotta ne lisätään tietokantaan ja näin pysytte perillä kaikista uutisista ja toiminnoista kun EZNL:n toverit niistä tiedottavat.

Pitäkää huolta itsestänne ja tsemppiä taistelussa ihmiskunnan yhteistä vihollista vastaan.

Lämpimät terveiset Meksikosta,

EZLN:n intergalaktisen komission tukiryhmä