keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

Kirja tavarakuljetuksista

Tervehdys!

Uusi Tuuli ry:n teettämä, Olli Tammilehdon tekemä tutkimus kansainvälisten tavarakuljetusten seurauksista on nyt muokattu pamflettimuotoon ja ilmestynyt Liken Into-sarjassa. Alla ote Liken nettisivuilta.

* * *

Rahdin rikokset : Kansainvälisten tavarakuljetusten ekologiset ja yhteiskunnalliset seuraukset

Valtavien tavaramäärien rahtaaminen ympäri maailmaa tulee kalliiksi ympäristölle, köyhille maille ja yksittäisille ihmisille. Tämä kirja selvittää syyt ja seuraukset.

Kuljetusten kurjuus käsittelee globalisaatiota tavarakuljetusten näkökulmasta. Teos kartoittaa kansainvälisen rahtiliikenteen vaikutuksia ilmastonmuutokseen ja saastumiseen. Kirja tarkastelee laivojen, lentokoneiden, rekkojen, junien, putkilinjojen ja korkeajännitejohtojen välittömiä vaikutuksia ja selvittää infrastruktuurin ja kuljetusvälineiden koko elinkaaren aiheuttamia tuhoja. Liikenne tappaa ja vammauttaa satojatuhansia ihmisiä vuosittain. Rahtiliikenne lisää myös rikkaiden maiden ekologista velkaa köyhille maille.

Ympäristövaikutusten lisäksi kirja selvittää kuljetusjärjestelmän yhteiskunnallisia edellytyksiä ja yhteyksiä. Siinä annetaan myös erilaisia selityksiä rahtiliikenteen valtavalle paisumiselle.

Tammilehdon kirja perustuu tutkimukseen, jonka hän on tehnyt Estelle-purjelaivan varustajalle Uudelle Tuulelle. Teos pohjautuu laajaan, satoja artikkeleita, tutkimusraportteja ja kirjoja käsittävään lähdeaineistoon.

* * *

Ja onpahan kirjasta luettavissa jo arvostelujakin, ainakin Voimassa, Vihreässä Langassa ja Kansan Uutisissa.