perjantai 13. maaliskuuta 2009

Meksiko-aiheista työtä tarjolla

Uusi Tuuli ry on saanut Ulkoasiainministeriöltä tukea Meksikon alkuperäiskansojen kulttuureihin keskittyvään tiedostushankkeeseensa ”Reilu kauppa, alkuperäiskansojen oikeudet ja demokratiapyrkimykset Meksikossa”. Hanke toteutetaan vuoden 2009 aikana ja sen pääyhteistyökumppanit ovat Kansan Radioliitto ja Crash ry. Sen tarkoituksena on kertoa alkuperäiskansojen elinoloista ja kulttuureista, niihin kohdistuvista uhista ja kansanliikkeistä, jotka vaativat demokraattisempaa ja alkuperäiskansojen oikeuksia kunnioittavaa hallintoa. Lisäksi hankkeessa tiedotetaan reilusta kaupasta ja muusta solidaarisuusvaihdosta sekä siitä, kuinka niiden avulla voidaan parantaa alkuperäiskansojen elinoloja.

Hanke keskittyy Etelä-Meksikoon, erityisesti Oaxacan osavaltion kansanliikkeisiin ja sikäläisten alkuperäiskansojen yhteisöradiotoimintaan sekä Chiapasin osavaltion tilanteeseen, joka on noussut maailman tietoisuuteen siellä toimivan zapatistiliikkeen myötä. Lisäksi hankkeessa tuodaan esiin Lounais-Meksikossa, Jaliscon osavaltiossa asuvien wixarika-yhteisöjen työ elinkeinojensa vahvistamiseksi sekä maaoikeuksiensa turvaamiseksi omia kulttuurisia toimintatapojaan ja näiden yhteisöjen ekologista kestävyyttä kunnioittaen.

Hankkeen teemoihin liittyvää taustatietoa ja ajankohtaisia uutisia sisältävän nettisivuston luominen on sen keskeisin toiminto. Sivuston sisällöntuotantoon ja sen suunnitteluun ovat tervetulleita kaikki Meksikon alkuperäiskansojen oikeuksista kiinnostuneet tai muuta Meksiko-aiheista työtä tekevät tahot.

Nettisivuston lisäksi hankkeen kuluessa tuotetaan Oaxacan ja Chiapasin alkuperäiskansoista ja demokratialiikkeistä kertovia radio-ohjelmia, järjestetään Meksiko-aiheisia kulttuuri-iltoja, seminaareja ja keskustelutilaisuuksia ja kierretään erilaisissa tapahtumissa, kuten kesäfestivaaleilla. Päätoiminnot tapahtuvat Helsingissä ja Turussa sekä Estellen kiertueen aikana ympäri maata. Hankkeella pohjustetaan myös Estellen vuosille 2011 ja 2012 suunnitteilla olevaa Meksikon-matkaa.

Nettisivuilla julkaistavia artikkeleita varten on varattu jonkin verran kirjoitus- ja käännöspalkkioita, ja hankkeelle etsitään myös raportoinnista ym. hankehallinnosta vastaavaa koordinaattoria sekä päätoimittajaa (tai toimittajia) nettisivuja varten. Työt ovat osa-aikaisia ja niistä maksetaan palkkio sovitun tehtävän laajuuden mukaan.

Lisätietoja osoitteesta kahvikassa[ät]estelle.fi tai puhelimitse numerosta 050-5720273 (Jyri).

Koordinaattorin työstä ja nettisivustojen päätoimittajuudesta kiinnostuneita pyydetään ottamaan yhteyttä ennen 31.3.2009. Hakijoilla tulee olla valmius osallistua säännöllisiin hankekokouksiin Helsingissä ja/tai Turussa. Juttutarjouksia ja käännösideoita otetaan vastaan myöhemminkin.