torstai 13. syyskuuta 2007

Newcastle 7.-13.9.2007

Terkkui Newcastlesta!


Palasin takaisin Estellen miehistöön pari päivää Estellen Newcastleen saapumisen jälkeen. Viikon loma teki hyvää ja oli hieno olla takaisin laivalla, energisempänä kuin Travemundessä kun poistuin miehistöstä. En siis päässyt kokemaan Pohjanmeren ylitystä, mutta ei se mitään -se on vielä edessäpäin kun lähdemme aikanamme Hullista kohti Tanskaa. Tarkemmin sanottuna Aalborgia.

Heti seuraavana päivänä saapumisesta oli luvassa Newcastlen kaupungin järjestämät Reilun kaupan -festivaalit, joihin Estelle olennaisesti liittyi, sillä festarit pidettiin laiturilla, jonka kylkeen laivamme oli kiinnittynyt. Ohjelmassa oli mm. Perinteistä Jordielaista mieskuorolaulua, paikallisia rumpuryhmiä sekä paikallinen kantri bändi. Esiintyjien lisäksi yleisö pääsi tutustumaan ilmastonmuutos puutarhaan, lapsille tehtiin kasvomaalauksia ja huhuttiimpa paikalla nähdyn muutaman merirosvonkin.


Estellen kannalta festarit oli todellinen suksee, sillä laivallamme vieraili päivän aikana lähemmäs tuhat ihmistä. Kaiken lisäksi suurin osa heistä oli erittäin kiinnostuneita ja innostuneita koko Estellen olemassa olosta ja koko projektista ylipäätään. Moni vieraistamme kertoi myös itse kannattavansa reilun kaupan konseptia ja tekevänsä kulutuspäätöksensä yleensä reiluuden ja puhtauden ehdoilla. Hyvä näin. (Ehkä puheissa kuitenkin oli hieman vieraskoreutta??)

Pidimme sunnuntain vapaata ja päivä kului nopeasti Newcastlen katuja kävellen, parkouria ja katusoittajia ihmetellen. Uni oli pääosassa suurimmalla osaa miehistöstä.

Vaikka festarit ja avoimet ovet olivat suuri suksee, jotain vielä hienompaa oli tulossa. Paikalliskoulujen oppilaille oli järjestetty maanantaista keskiviikkoon kestävät toimintapäivät. Estelle oli yksi rasteista ja heti maanantaina aamuna laivamme valtasikin kolmenkymmenen hengen lapsikatras. APUAAAAA!!! Ei vaan lasten kierrättäminen laivalla oli todella antoisaa ja ainakin itselle tuli olo, että myös lapsista oli hienoa vierailla purjelaivalla. Ainakin suurin osa vastasi myönteisesti kapteenimme kysymykseen kuka olisi valmis liittymään laivan miehistöön tulevaisuudessa.

Lapsetkin pääsivät kysymisen makuun ja niitä esitettiinkin ihan laidasta laitaan todella paljon. Joidenkin kysymysten kohdalla oli aika vaikeaa yrittää pitää pokkaa niin, ettei olisi revennyt ihan totaalisesti. Mm. Lukeeko se laissa, että kapteenin pitää upota laivan mukana? Oletteko merirosvolaiva? Mitä teette, jos merirosvot hyökkää? Missä teidän dynamiitit on?

Ja useat muut samankaltaiset kysymykset nostivat hymyn korviin. Oli joukossa toki myös ihan asiallisiakin kysymyksiä ja tuntui todella siltä, että lapsilla oli selkeästi suuri tiedonjano laivaamme koskien.

Tätä kirjoittaessa yksi viidenkymmenen hengen kouluryhmä on vielä tulossa ja sen jälkeen Newcastle on vierailujen osalta ohi. Laiva laitetaan purjehduskuntoon ja huomenna lähdemme kohti Hullia.

KIITOS NEWCASTLE, TE OLITTE TODELLA LOISTAVIA!!!

TOIVOTTAVASTI NÄHDÄÄN PIAN!!

-timo