torstai 29. heinäkuuta 2010

Vallaton tila! - valokuvanäyttely 4.-8.8.

Keskiviikkona 4.8. avautuu laivamme III ruumassa mahdollisesti kesän viimeinen näyttely. Voima-lehden kuvajournalistina ja matkabloggarina ansioitunut Katja Lappalainen on palannut Euroopan turneeltaan mukanaan materiaalia, jolla haastaa käsitystämme tilasta, sen rajoituksista sekä yhteisöllisyyden ehdoista. Matkaa on voinut seurata sähköisesti viime vuoden kesäkuusta lähtien. Seuraavassa näyttelyn virallinen tiedote:

***

Vallaton tila!- valokuvanäyttelyVallaton tila!- valokuvanäyttely etsii uusia tapoja kertoa alakulttuureista, arjen uskalluksesta ja yhteiskuntamme marginaalista. Se haastaa katsojaa kysymään mitä on vapaa tila – niin fyysinen kuin mielen sisäinen. Mitä on rajaton tila ja sen vaikutus yksilöön ja luovuuteen? Antaako kulttuurimme ja kaupunkimme tilaa värikkyydelle, persoonallisuudelle ja oivallukselle? 


Näyttelyn keskiössä on Euroopan squat-yhteisöt sekä yhteisöllisyys. Kuvia täydentävillä teksteillä se pyrkii antamaan tietoa ja tuomaan uusia näkökulmia marginaaliin rajattuihin ilmiöihin.

 Aihealueita näyttelyssä ovat muun muassa vallatut talot ja sosiaalikeskukset Euroopassa, skinhead-kulttuuri. Ylipäänsä moninainen tapa olla, jossa voimaa ammennetaan yhteisöstä, värikkyydestä ja luovuudesta. 

Yhteiskunnan marginaaliin jäävät usein ryhmät, jotka haastavat sen staattisen markkinatalouteen nojaavan luonteen. Rahallisen pääoman sijaan näissä valokuvaajaa kiinnostavissa ryhmissä tavoitellaan sosiaalista pääomaa, joka on luovuuden maaperää. Näyttelyssä esitellään niitä ryhmiä, jotka kyseenalaistavat sitä kuinka tilaa rajataan ja hallitaan.Valokuvaaja:


Poliittinen, kulttuurinen, epäkaupallinen, yhteisöllinen ovat avainsanoja Katja Lappalaisen tapaan pyrkiä kertomaan tarinaa kuviensa kautta. Hän määrittelee kuvaustyönsä tutkimus- ja seikkailumatkoiksi toisen ihmisten todellisuuteen. 

Kuva on tapa lähestyä, avata uutta. Kuva on yhteisöllinen muistimme, loistava prongandan väline ja vääjäämätön todiste. Se ärsyttää, ihastuttaa ja mikä tärkeintä – vaikuttaa.

Lappalainen etsii kuvaus- ja tutkimuskohteekseen tilaa, jota ei määritä voitontavoittelu, aidat ja rajat vaan sen mitä yhdessä voimme luoda. “Etsin todellisuutta joka murtaa tottumuksen, harmauden, tylsistyneisyyden ja masentuneisuuden.”


Lappalainen opiskelee Turun yliopistossa kulttuurien tutkimusta ja historiaa sekä työskentelee freelancer-kuvaajana. Kesästä 2009 alkaen hän on toiminut myös kuvajournalistina Voima lehdelle kirjoittaen samalla matkablogia reppureissaamisesta.

Turkulainen Katja Lappalainen on erityisen kiinnostunut poliittisesta kuvaamisesta sekä yhteiskunnallisista aiheita. Voimakkaita värejä ja persoonia etsiessään hän on tehnyt Eurooppaan kuvausmatkoja vuosien 2009-2010 aikana. Näiden matkojen tuloksista koostuu Vallaton tila!- näyttely.