Alkuperäiskansojen edustajia Tampereella 23.5. alkaen klo 18.00 Kulttuuritalo Telakan yläkerrassa avoimessa keskustelutilaisuudessa:
Talouskasvu heikentää alkuperäiskansojen mahdollisuuksia perinteiseen elämään
Talouskasvu koetaan hyvinvoinnin edellytyksenä, mutta maailman alkuperäiskansojen elämänmuodolle se on vakava uhka. Tampereella vierailee 23.5.2011 alkuperäisväestöjen edustajia Meksikosta ja Intiasta kertomassa yhteisöjensä kokemasta väkivallasta ja ahdingosta. Edustettuna on myös triqui-kansa, jonka auttamiseksi kerätyssä rauhankaravaanissa ammuttiin vuosi sitten suomalainen, Tampereella nuoruutensa elänyt Jyri Jaakkola.
Tutkinnalla ja oikeudenkäynnillä Jyri Jaakkolan ja hänen kanssaan kuolleen Bety Cariñon murhan selvittämiseksi on nyt paremmat edellytykset edetä, kun rauhankaravaanin kimppuun hyökkäämisestä epäillyn Ubisort-järjestön johtaja Rufino Juárez Hernández on 12.5.11 pidätetty Meksikon Oaxacassa. Pidätyksen ovat suorittaneet Oaxacan osavaltion viranomaiset, ja syynä ovat muut rikosepäilyt Oaxacassa. Nyt liittovaltion viranomaisilta odotetaan pikaisia toimia murhatutkimusten loppuun saattamiseksi ja Juárez Hernándezin syytteeseen asettamiseksi.
Esimerkkejä alkuperäiskansojen ongelmista kertovat lehdistötilaisuudessa triqui-kansan edustajat Bibiana Martínez de Jesús ja Yolanda Merino López ja misteekki Elvia Contreras Espinosa Meksikon Oaxacasta, sekä gond adivasien edustaja Indu Netam Intian Chhattisgardista.
Martinez de Jesús ja Merino López ovat kotoisin San Juan Copalan kylästä. Contreras Espinosa edustaa CACTUS-järjestöä, jonka johtaja Bety Cariño ammuttiin yhdessä Jyri Jaakkolan kanssa heidän osallistuessaan San Juan Copalan triquiyhteisön ihmisoikeuksia puolustaneeseen tukisaattueeseen. Indu Netam toimii Intian adivasien elinehtoja ja elämäntapaa tukevissa järjestöissä useissa luottamustehtävissä.
Maailman alkuperäiskansojen perinteinen elämäntapa on riippumaton rahataloudesta ja turhasta kulutuksesta. Alkuperäiskansojen yhteys luontoon pohjautuu kunnioitukselle ja luonnonvarojen kestävälle, tarpeeseen perustuvalle käytölle. Usein alkuperäisväestö elää alueilla, joilla on runsaasti luonnonvaroja kuten metsää tai mineraaleja, minkä vuoksi heidän elämäntapansa on uhattuna. Myös monet niin kutsutut kehitysprojektit, kuten sähköntuotantoon tarkoitetut padot, moottoritiet, monokulttuuriviljelmät (esim. paperintuotantoon) tai rannikkoalueilla hotellit pakkosiirtävät alkuperäiskansoja mailta, joilla he ovat tuhansia vuosia eläneet, mutta joihin valtiot tai yritykset eivät tunnusta heillä olevan laillisia oikeuksia.
Illalla järjestetään avoin keskustelutilaisuus KulttuuritaloTelakan yläkerrassa alkaen klo 18. Vierailu liittyy Uusi tuuli ry:n talouden reilumpia ja kestävämpiä vaihtoehtoja ja alkuperäiskansojen oikeuksia pohtivaan kampanjaan, joka on Turussa pidetyn aloituskonferenssin jälkeen kiertueella Euroopassa 21.5.asti.
Järjestäjät Uusi tuuli ja Friends of Jyri Jaakkola -verkosto, Tampere
Lisätietoja: anastasia.lapintie@kolumbus.fi, villeveikkoh1@gmail.com, eve.jaakkola@gmail.com, p. 0400-800403
Ohessa vieraiden esittely suomeksi, liitteessä esittelyt englanniksi ja muutamia kuvia. Huom. liitteessä mainittu Reilun kaupan tuottajavieras Sundarkumar ei ole mukana Tampereella.
VIERAIDEN ESITTELYT
Bibiana Martínez de Jesús on nuori triqui-kansaan kuuluva nainen San Juan Copalasta, Oaxacan osavaltiosta. San Juan Copala on autonomiseksi julistautunut yhteisö, joka joutui väkivalloin pakkosiirretyksi 2010. Yhteisön jäsenistä lyhyellä aikavälillä 25 on murhattu. Bibiana on käynyt peruskoulun San Juan Copalassa, mutta kävi lukiota Huajuapanissa. Viikonloppuisin hän kävi vanhempiensa luona Copalassa. Vierailut olivat pelottavia, sillä puolisotilaalliset joukot ampuivat jatkuvasti San Juan Copalan asukkaita ympäröiviltä vuorilta. Tällä hetkellä Bibiana asuu triquien itsensä perustamassa pakolaisleirissä Oaxacan kaupungin keskusaukiolla, zocalossa. Leirin tavoitteena on tuoda esiin yhteisön kokemaa väkivaltaa ja vaatia oikeutta pois kodeistaan joutuneille, väkivaltaa kohdanneille San Juan Copalan asukkaille.
Yolanda Merino López on triquinainen, jonka vanhemmat ovat kotoisin San Juan Copalasta. Yolanda ja hänen perheensä ovat muuttaneet pakoon Oaxacan kaupunkiin, ja Yolandalla on siellä työpaikka, jossa hän toimii tietokoneiden käytön kouluttajana ja atk-tukena. Yolandan veli perheineen asui San Juan Copalassa väkivaltaisuuksien aikana, ja Yolanda sekä vanhemmat elivät jatkuvassa pelossa.
Elvia Contreras Espinosa on misteekkinainen, joka on kotoisin La Lagunan yhteisöstä San Miguel Amatitlánista, Oaxacasta. Elvian yhteisö elää erittäin kuivalla alueella, josta jatkuvasti lähtee kymmenittäin miehiä Yhdysvaltoihin työn perässä. Naiset ovat jäljellä ja toimivat kotiensa ja yhteisönsä johdossa. Vuonna 2004 Elvia liittyi CACTUS-järjestöön (Centre of Community Support Working Together), jonka tavoitteena on tukea misteekki- ja triquiyhteisöjä autonomisiksi. Yksi CACTUS-järjestön toimintamuodoista on yhteisölliset säästö- ja lainanantokassat. Elvia on mm. toiminut kouluttajana ruokaomavaraisuuden edistämiseksi ja vetänyt sadevedenkeruuprojektia. CACTUSin johtajan Bety Cariñon murhan jälkeen Elvia valittiin CACTUSin koordinointitoimikuntaan.
Indu Netam on Gond Adivasi -nainen Bastarin seudulta Intian Chhattisgarhista. Hän on adivasi-naisten organisaation Adwasi Samta Manch'in puheenjohtaja. Indu työskentelee adivasien elämän ja kulttuurin oikeuksien, itsekunnioituksen ja säilymisen puolesta. Hän on mm. ollut perustamassa adivasien uutistoimistoa ja työskennellyt estääkseen kaivosyhtiötä ottamasta haltuunsa adivasien maita.
maanantai 16. toukokuuta 2011
TERVETULOA TELAKALLE MAANANTAINA 23.5. KLO 18
Tunnisteet:
alkuperäiskansat,
Intia,
meksiko,
talouskasvu,
triqui,
väkivalta